Mi a FOREF Europe?

Forum az Európai Vallásszabadságért (The Forum for Religious Freedom Europe -FOREF) egy független, világi, civil kezdeményezés, amely lelkes védelmezője a vallásszabadságnak a nemzetközi jogszabályokkal összhangban. Ezt a Non- Profit szervezetet 2005. december 20-án, Bécsben Prof. Christian Brünner, aki a Jogi Egyetem korábbi dékánja (1983-1985) és a Grazi Egyetem volt rektora (1985-1989) valamint országgyűlési képviselő  (1990-1994) alapította Peter Zoehrerrel, aki emberjogi aktivista és újságíró is.

FOREF Europe folyamatosan beszámol a médiának, az  OSCE-nek, az USA illetékes szerveinek és más emberjogi szervezeteknek az OSCE régióban és más országokban történő vallásszabadságot sértő eseményekről. A FOREF Europe létrehozott egy nemzetközi tudósokból álló szakértői,  és egyben egy vallásközi tanácskozó testületet.  Alapítása óta a FOREF Europe számtalan fontos győzelmet ért el megsegítve a vallási intolerancia áldozatául esőket, hogy tiszteljék és elismerjék jogaikat, valamint megvédjék őket az előítéletektől, negatív diszkriminációktól vagy üldöztetéstől. FOREF Europe  Facebook közösségének több mint 1000 tagja van.

2014-ben a FOREF Europe a nemzetközi emberjogi aktivistát, Dr. Aaron Rhodest nevezte ki elnöknek.

FOREF Europe elkötelezett:

  • hogy megvédje a szabadság, gondolat, lelkiismeret és vallás vagy a hithez való jogot
  • hogy előmozdítsa az alapvető demokratikus elveket és törvényi előírásokat
  • hogy ellenőrizzen, és hivatalosan dokumentáljon, fellépjen a nyilvános intoleranciát megélő vallási kisebbségekért és felhívja a nyilvánosság figyelmét
  • hogy támogassa a helyi, nemzeti és nemzetközi hatóságokat valamint a civil társadalmat
  • hogy előmozdítsa az objektív megközelítést, hogy megértsük az új vallási mozgalmak megjelenését
  • hogy támogassa a civil társadalmat, hogy együttműködve találjanak megoldásokat a vallásközi konfliktusokra.

FOREF Europe arra törekszik, hogy előmozdítsa az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 18. cikkelyét:

Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”

Segíteni tudsz a vallásszabadság előmozdításában azáltal, hogy megosztod ezt a blogot a Facebookon és a Twitteren!

Share This:

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.