OROSZORSZÁG / AUSZTRIA: PUTYIN AUSZTRIÁBA LÁTOGAT: KIÁLLNAK-E A VEZETŐK A VALLÁSSZABADSÁG ÉS MÁS EMBERI JOGOK MELLETT?

Jehova Tanúi istenteszteletet oszlatnak fel rendőrök Szentpéterváron

Sajtóközlemény: A FOREF (Fórum az Európai Vallásszabadságért) és a HRWF (Emberi Jogok Határok Nélkül) felszólítja Ausztria elnökét és kancellárját, hogy vessék fel a vallásszabadság és az emberi jogok kérdését Oroszországban

FOREF/ HRWF (2018.05.04) –Vlagyimir Putyin orosz elnök, Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök és Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár 2018. június 5-i találkozóján vajon felmerül-e a az oroszországi emberi jogok egyre romló helyzete, és képes lesz-e Ausztria jobb irányba terelni azt?

Két, a vallásszabadság kérdésére is összpontosító nemzetközi emberi jogi szervezet arra kéri az elnököt és a kancellárt, hogy tegyék meg ezt a lépést. A Fórum az Európai Vallásszabadságért (FOREF, Bécs) és az Emberi Jogok Határok Nélkül (Brüsszel) szoros figyelemmel kísérik az emberi jogok és a vallásszabadság helyzetét az Orosz Föderációban.

„Oroszország azon önkényuralmi rendszerek élvonalába került, amelyek semmibe veszik a vallás- és lelkiismereti szabadságot; olyan alapvető emberi jogokat, amelyek nélkül nem képzelhető el a törvény előtti egyenlőség és a demokrácia” nyilatkozta Dr. Aaron Rhodes, a FOREF elnöke, tiszteletbeli osztrák állampolgár.

„Ha Ausztria úgy tesz, mintha Oroszországban minden rendben lenne, az felháborító erkölcsi képmutatás lenne,” tette hozzá.

Oroszország betiltotta a Jehova Tanúit és ezzel 170 000 békeszerető állampolgárból csinált bűnözőt, és vandalizmusnak és egyéb erőszaknak tette ki őket.

A betiltás nyilvánvalóan a kisebbségi vallások elfojtására irányuló széleskörű terv része, amelyben az Orosz Ortodox Egyhát is részt vállal, és amelynek az állítólagos célja az, hogy megvédje az ortodox közösség tagjainak „érzéseit”.

Willy Fautré, az Emberi Jogok Határok Nélkül elnöke szerint „Számtalan Jehova Tanúját vetettek börtönbe, néhányukat több hónapra. A hatóságok közel 30 razziát tartottak és 20 büntetőeljárást indítottak.

„Ez példátlan támadás a vallásszabadság ellen egy olyan ország részéről, amely az Európa Tanács tagja és amely politikai és gazdasági partnere szeretne lenni Ausztriának és több más európai országnak. Ki fogja ezt számon kérni Putyintól?” tette hozzá.

Oroszország törvényellenesen korlátozza a vallásszabadságot, amely amellett, hogy megsérti az emberi jogokat és a jogállamiság alapelveit, társadalmi konfliktushoz és instabilitáshoz is vezet. A muszlim közösségekre „terrorizmusellenes” törvényekkel és intézkedésekkel gyakorolnak nyomást.

Putyin elnök irányításával az Orosz Föderáció minden alapvető jogot és szabadságjogot megsértett, a vallásszabadságot is ideértve. A tömegtájékoztatásban úgyszólván nem létezik szólászabadság, helyette állami propagandával traktálják az állampolgárokat. Több független újságírót meggyilkoltak. A kormány ellehetetlenítette a független emberi jogi szervezetek munkáját. Oroszország megtámadta egyik szomszédját, elfoglalta területének egy részét és megfenyegette az Európai Unió egyes tagjait. A politikai ellenfeleket bebörtönözték, és a választások szovjet mintára zajlanak. A jogaikat békésen védő állampolgárokat megverik és bebörtönzik.

Üzletet kötni az Orosz Föderációval anélkül, hogy nyomást gyakorolnánk rá az emberi jogi helyzet javítása érdekében elárulná azokat az alapelveket, amelyeket Ausztria nagyra tart – vélekedett a két emberi jogi szervezet.

Share This:

This entry was posted in Sájtóközleménye. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.