BETILTOTTÁK A JEHOVA TANÚIT OROSZOSZÁGBAN

Az emberjogi szervezetek kérelmet nyújtanak be Oroszország Legfelsőbb Bíróságához és az Elnöki Hivatalhoz.

A FOREF és a HRWF sájtóközleménye

BÉCS/BRÜSSZEL, 2017. május 9. (FOREF – Europe/HRWF) – A Fórum az Európai Vallásszabadságért (FOREF) és az Emberi Jogok Határok Nélkül (HRWF) azzal a kéréssel fordul Oroszország Legfelsőbb Bíróságához, hogy vonja vissza 2017. április 20-i döntését amelyben betiltja a Jehova Tanúi működését Oroszországban és megfosztja javaitól a vallási csoportot. A FOREF és a HRWF emellett arra kéri Putyin elnököt és hivatalát, hogy „átlátható és őszinte” dialógust folytasson annak érdekében, hogy a Jehova Tanúiról teljesebb képet kaphassanak az emberek a vallási csoport által adott információ alapján.

„A Jehova Tanúit szélsőséges csoportként elkönyvelni minden alapot nélkülöz, ezért a betiltó intézkedés visszavonását sürgetjük” közölte Dr. Aaron Rhodes, a FOREF elnöke. „Ez a döntés nemcsak az alapvető emberi jogokat szegi meg, de az orosz állampolgárokat is önkényes jogi döntések további kockázatának teszi ki. A döntés kétségbe vonja a jogi rendszer megbízhatóságát és megszégyeníti Oroszországot  a világ előtt” tette hozzá.

ENSZ megfigyelők és más szakemberek is egyetértenek abban, hogy sem a Jehova Tanúi tanításai sem pedig magatartásuk nem tekinthető „szélsőségesnek”.  Sőt, a csoport arra buzdítja híveit, hogy tiszteljék a politikai és kormányszerveket és ne avatkozzanak bele a politikába.

Az Orosz Föderációban megközelítőleg 170 000 követője és csaknem 400  gyülekezete van a Jehova Tanúinak.  Az Orosz Igazságügyi Minisztérium azt állítja, hogy a csoport „veszélyezteti a polgárok jogait, a közrendet és a közbiztonságot”. Ezzel szemben a Jehova Tanúi arról ismert, hogy elveti az erőszakot.

A Főügyész vádja a Jehova Tanúi ellen gyenge lábakon áll – ez minden független megfigyelő számára világos. A vallási csoportot már régóta éri hátrányos megkülönböztetés Oroszországban. A vád homályos, nélkülöz minden bizonyítékot és indoklást, és azt a benyomást kelti, hogy a Jehova Tanúit nemzetközileg garantált jogaiktól valamint az Orosz Konföderáció Alkotmánya 28. cikkelyében megfogalmazott jogaiktól kívánják megfosztani csak azért, mert tanításaik eltérnek az Orosz Ortodox Egyház tanításaitól.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság ítéletét helybenhagyják, a csoport tevékenységében való részvételt 600,000 rubelig terjedő (több mint 10,000 dollár) pénzbüntetéssel valamint tíz évig terjedő fegyházbüntetéssel sújthatják.

További információért lépjen velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségeinken:

Peter Zoehrer (Executive Director, FOREF) +43 664-523-8794
Aaron Rhodes (President, FOREF) +49-170-323-8314
Email: foref.office@gmail.com
Blog: foref-europe.org

Willy Fautré (Executive Director, HRWF) 

Email: international.secretariat.brussels@hrwf.net

Website: www.hrwf.eu

Share This:

This entry was posted in Sájtóközleménye. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.